Welcome to Santanu's weekly Quiz Page

Name:
Location: New York

Friday, September 23, 2005

Weekly Quiz -7

Hi Friends,
Here is my seventh set of question and the answers and scores of Weekly Quiz - 6. The participation was less this time. Probably old films doesn’t attract young peoples.

Shantanu expressed his concerns that I might not go more backwards as it will become harder to answer. I don’t think so. Good films , whatever may be the time period, will remain in our minds like sweet melodies .
The scores are

Deepak, Yogesh, Sures, Divya, Biswajit(G) –10

Anuj, Shantanu - 9

Akhtar – 7

Vijay, Sneha – 6

Jitaditya -5


My seventh quiz is on Indian Films (1970-1975 ). Please post your answers suggestions, comments and responses at aich99@yahoo.com within a week of posting.


1. This 1974 Hindi film is the story is about a person who couldn't tolerate the oppressed being done injustices, and later rises to be their leader. It tells how a Marxist organization destroys a natural labor organizer. With the political message the film also deals with human relationship.
Name the film and the Lead actor.

Ans:Sagina, Dilip Kumar


2. Deaf and dumb bicycle messenger Haricharan meets equally deaf Aarti, and persuades her to go to sign language school to communicate with others. The courtship leads to marriage and a child was born to them. Years later, after the death of Aarti, their teenage son tries to deal with the after effects as well as his history of being raised by two deaf parents when he begins courting another young girl who also happens to be deaf.
Name the film and the lead actress who acted as Aarti

Ans:Koshish, Jaya Bhaduri

3. Word spreads out about Sharma family to such an extent that no person wants to be employed as a cook in the household. Then one day a young man named Raghu offers to work as a cook, and he is hired. Raghu quickly gets a grip on his job and on each of the family members, and soon the quarrels and arguments in the family come to an end.
Name the film and the lead actor who acted as Raghu.

Ans:Bawarchi, Rajesh Khanna.

4. Madhvi meets her childhood friend Poonam, a widow and her child at a railway station while she was runnning away from her home. They travel together by the same train which meets with an accident, killing the widow instantly, leaving the child with Madhvi. Madhvi assumes the identity of the dead woman, Poonam, and travels alongwith the child to her in-laws.
Name the film and the lead actress in the role of Madhvi.

Ans:Kati Patang , Asha Parekh


5. This story is narrated as a long flashback from greying Neela's point of view. Neela was a budding doctor who lived with her writer-brother and his wife. Avinash wass a painter who suffers from cancer. Shekhar, whose younger brother was Neela’s student wanted to marry Neela. Neela had been reluctant to marry him, but Avinash compelled her to think logically and Neela married Shekhar.
Name the film and the director.

Ans:Safar , Asit Sen

Friday, September 16, 2005

Weekly Quiz -6

Hi Friends,
Here is my sixth set of question and the answers and scores of Weekly Quiz - 5. This time most of you are perfect 10. WOW. Congrats.
Thanks to Deepak for pointing out the mistake in the first question (pig, not sheep). Shantanu, Suchishree and Ratnakar expressed their views on these movies which were really nice . Also I’d like to thank for the compliments from other participants.

The scores are
Deepak, Manish, Tarique, Ratnakar, Anuj, Shantanu, Suchishree, Debojyoti : 10
Biswajit (G) - 9
Diwakar, Sneha, Divya , Vijay – 8
Abhinav -7
Hobbes, Arindam - 3

My sixth quiz is on Indian Films (1975-1980 ). Please post your answers suggestions, comments and responses at
aich99@yahoo.com within a week of posting.



1. This 1975 film got two filmfare awards in 1976 (Best Actor and Best Film – Critics). The story is about a gallant hotel manager and a drunk daughter of a politician, and she and he fall in love; have a daughter and differences and ultimately separate - only to meet again later when she is an established politician. The film is based on the life of Nandini Satpathy, former Orissa chief minister, and not Indira Gandhi as many believe.
Name the film and the lead actress.

Ans: Aandhi, Suchitra Sen



2. In this B. R. Chopra film , a doting husband is happily married to a loving wife. But at work, the husband convincingly spins a sob story of loveless marriage to make his pretty, innocent, young secretary fall in love with him. And so his life actually becomes paradise twice over - happily married at home and blissfully in love in the office.
Name the Film and the Lead actor.



Ans: Pati Patni Aur Woh , Sanjeev Kumar


3. Ramprasad finds a job in the company of Bhavani Shankar, who believes that a man without a mustache is a man without a character. Bhavani Shankar is also against any of his employees indulging in recreation of any kind. When his boss catches Ramprasad at a hockey match, he has to invent a twin brother, the clean-shaven Laxman Prasad, to save his job.
Name the film and the actor who characterized Bhabani Shankar (I think he is one of the best comedian in Indian cinema).

Ans: Golmaal, Utpal Dutta


4. This 1979 film is a story of a simple middleclass family where the wife saves money to get a house of their own, and this saving is at times on the cost of little pleasures and conveniences in life. In the meantime the husband finds another girl who comes as a perfect soulmate. And then comes the obvious... he decides to tell his wife and leave her.
Name the film and the director.

Ans: Griha Pravesh , Basu Bhattacharya



5. The story tells the struggle of Indian dairy farmers to gain a fairer share of the proceeds of their labor from the larger milk-processing companies to whom they sell their raw milk.
Name the film and the lead actress.

Ans: Manthan, Smita Patil

Friday, September 09, 2005

Weekly Quiz -5

Hi Friends,
Here is my fifth set of question and the answers and scores of Weekly Quiz - 4. This time too we have some perfect 10. Congrats. The scores are


Biswajit Ghosh, Manish Kathuria, Deepak Taneja – 10
Prashant Modi, Tarique Hakeem -9
Chandan Satapathy-8
Anuj Anand, Suchishree Chatterjee -7
Sneha Patel –6
Ajoshi - 5
Vijay Kanungo -2

My fifrth quiz is on Indian Films (1980-1985 ). Please post your answers suggestions, comments and responses at
aich99@yahoo.com within a week of posting.

1. This film is the story of Naurangia, a poor man crossing a river with his pregnant wife, and taking along a herd of pig of his landlord.
Name the film and the actor who played as Naurangia


Ans: Paar, Naseeruddin Shah.

2. This film is based on Urdu short story 'Aanandi' by Pakistani writer Ghulam Abbas. It deals with a brothel at the heart of a city, in an area that some politicians want for its prime locality. The politicians offer to put up an alternative residence for the prostitutes, only this place is miles away, isolated from the city.
Name the film and the director.


Ans: Maandi, Shyam Benegal.

3. This film is about Jugni who lives in dilapidated house with three young daughters, all of whom are of marriage age. Her husband is an alcoholic and wayward, and comes home every few weeks. Jugni and her daughters labor for a living. Gerulal, a truck driver, stays with them and becomes part of this family.
Name the film and the director.


Ans: Namkeen, Gulzar

4. A young woman Laxmi receives a head injury in an automobile accident and becomes like a six-year-old. She leaves the hospital unattended and ends up in a brothel. She is rescued by a young man who takes her to his home in the mountains.
Name the Film and the actress who acted as Laxmi(One of the greatest performance by her).


Ans: Sadma, Sridevi.

5. Two womanizing slackers, played by Rakesh Bedi and Ravi Baswani attempt to woo the new girl in the neighbourhood, and fail. Their third room-mate- Siddharth shy and bookworm – succeeds. The two scheme up comical ideas to split the two lovebirds.
Name the film and the actor who played as Siddharth.


Ans: Chasme Buddoor, Farooq Shaikh.

Thursday, September 01, 2005

Weekly Quiz -4

Hi Friends,
Here is my fourth set of question and the answer and scores of Weekly Quiz - 3. This time many of you scored perfect 10. Congrats. Many of you were very near to it. Number 5 made the difference.

The scores are
Prashant, Biswajit (D), Suchishree, Satyajit , Deepak, Biswajit (G) – 10
Aravind, Adesh - 9
Ankur, Anuj, Lalit -8
Bijo George - 7
Apoorva - 5
Chanchal -4
Somsubhra, Dijo - 3

My fourth quiz is on Indian Films (1985-1990 ). Please post your answers suggestions, comments and responses at
aich99@yahoo.com within a week of posting.

1. This 1987 Hindi movie got the UNICEF Award - Honorable Mention. It’s the story of a little boy Tetra who has a photographic memory. But as his family is poor, he earns money pulling the rope that moves a fan that cools kids in school.
Name the movie and the director.


Ans: Aaj ka Robinhood, Tapan Sinha

2. In this 1989 movie a retired professor who walks out on a rainy day and disappears without any reasons. The story unfolds as the family reacts to this disappearance first with shock, then sorrow, resignation and finally acceptance. Shabana Azmi and Rupa Ganguly acted as the two daughters of the professor.
Name the film and the actor who acted as the professor.

Ans: Ek din Achanak, Sriram Lagoo

3. Shashi Kapoor plays a journalist who faces this dilemma while trying to uncover a dubious racket involving politics, riots and murder, and in the end decides to stick to what he thinks is right. The well directed 1986 movie's story was written by Gulzar.
Name the film and the Durector.

Ans: New Delhi Times , Ramesh Sharma

4. Mahendra (or Mahinder) and Sudha , whose marriage failed long back, meet at a train station and see their memories of each other in flashbacks. Sudha's husband however interrupts this moment with his arrival. Some things remain unsaid and others are silently conveyed through Mahendra and Sudha's farewell to each other.
Name the film and the actress who played Sudha.

Ans: Ijaazat, Rekha

5. A wealthy gentleman Ravi , comes to live with his grandmother, Kamladevi in a village.He sees Mona and falls in love with her. On the other hand Raja (Mona’s childhood friend) plans to marry Mona one day, but is afraid to tell her of his love for her.
Name the movie and the director.

Ans: Saagar, Ramesh Sippy

Friday, August 26, 2005

Weekly Quiz -3

Hi Friends,

Here is my third set of question and the answer and scores of Weekly Quiz - 2. I received good response this time (some entries without any score.....better luck next time) . The scores are

Lalit Agarwal, Deepak Taneja – 10 (Congrats for making all correct)
Biswajit Ghosh, Brian Feritas – 9
Biswajit Das - 8
Mainak Mukherjee, Adesh Sidhu - 6
Abhinav Sharma , Kiran K - 5
Sougata Som - 4
Chanchal Pati - 2

My third quiz is on Indian Films (1990-1995 ). Please post your answers suggestions, comments and responses at
aich99@yahoo.com within a week of posting.

1. This 1992 film is the story of Sundar a school teacher who comes across a ghost of a murdered criminal named Marco . Guided by Marco's ghost Sundar gets a job at the college . On the other hand Marco asks Sundar’s assistance in apprehending some killers who executed him 20 years before.

Name the film and the actor who acted as Marco.

Ans: Chamatkar and Naseeruddin Shah

2. This is a story of a totally frustrated housewife (Deepa Sahi) whose marriage to an average man (Farooq Shaikh) does not meet her expectations. She enters into an affair with a younger man.

Name the film and the actor who acted as the young lover.

Ans: Maya Memsaab and Shahrukh Khan

3. Alcoholic Pratap Narayan Tilak become a changed person when he meets with journalist Megha Dixit, and decides to instill sense of justice within his community. But he faced strong resistance, from his community, the police, and politicians. Frustrated Pratap decied to take the law into his own hands.

Name the film and the actress who acted as Megha Dixit.

Ans: Krantiveer and Dimple Kapadia

4. This 1994 Govind Nihalni film is a thriller about a dedicated police officer who leads an under-cover squad against a group of terrorists. He manages to capture their leader, but finds himself and his family mentally and physically manipulated by the terrorists.

Name the movie and the actor who was the villain (leader of the terrorist gang).

Ans: Drohkaal and Ashish Vidyarthi

5. Rewa is a wandering spirit who roams the deserted palace and forts. Her only hope for salvation is Samir, a young architect who has been sent to the province to manage the architectural remains that Rewa inhabits.

Name the film and the director.

Ans: Lekin and Gulzar

Friday, August 19, 2005

Weekly Quiz -2

Hi Friends,

Here is my second set of question and the answer and scores of Weekly Quiz - 1. I received six answers. The scores are

7: Biswajit Ghosh
6.5: Biswajit Das, Aniruddha Dutta
5.5: Lalit Agarwal
2: Dijo
1: Apoorva Joshi

My second quiz is on Indian Films (1995-2000 ).

Please post your answers suggestions, comments and responses at aich99@yahoo.com within a week of posting.


1. This film is about f two sisters Mansi and Bansi who came to Mumbai to become singers. The film depicts a sensitive story of the fragile relationships between the sisters.

Name the film and the director.

Ans: Saaj, Sai Paranjape

2. This actress acted as young Kiran Kher in the movie. The woman (Kiran Kher) was a popular singer and courtesan in her time and was killed by a stone thrown by an agitated person.

Name the actress and the film.

Ans: Smriti Mishra, Sardari Begum


3. In this 1998 film, the character of Abhyankar, who was a retired police officer and an orthodox head of the family was acted by Amrish Puri.

Name the film and the director.

Ans: Jhoot Bole Kauwa kaate, Hrishikesh Mukherjee

4.This film is about Mala who is a teacher. Mala goes for her friends wedding and she learns that the groom is having an affair with another woman. The groom's friend, Raja, makes an insulting comment to Mala , Mala then slaps him and he is so insulted that he goes to the school where she teaches and misbehaves.

Name the film and the actress who acted as Mala(this film is probably the actress’ first Hindi film)

Ans: Raja Ki ayegi barrat, Rani Mukherji

5. This 2000 film shows the fight of woman against evils of society. In the background of a Rajasthan village , Sanvri Devi fights for justice but failed.

Name the film and the actress who acted as Sanvri Devi.

Ans: Bawandar, Nandita Das

Friday, August 12, 2005

Weekly Quiz -1


Hi Friends,
Welcome to the Weekly Quiz Page of Santanu Aich. Each week I'll post some questions for you.

My First Quiz is on Indian Films (2000 - Till Date).

Please post your answers suggestions, comments and responses at
santanua@gmail.com within a week of posting.


1. An easy one to start with. This film is the story about Dr. Bharati Singh's Husband and the ups and downs in the relationship with their friend Mr. Khosla. In broader canvas...the film highlights co-existence of two communities who often become pawns in the hand of politicians.

Name the Film and the Director.

Ans: Dev, Govind Nihalni

2. This actor did two Hindi films having the same Name. The latest one is released in 2005 and the earlier one in 1996.

Name the Actor and the Film.

Ans: Milind Gunaji , Fareb (Not Barsaat...released in 1995)

3. Bhisam Sahani and Surekha Sikri played as Mr. and Mrs. Iqbal Ahmed Khan who were killed by an angry communal mob in a bus which was travelling through a winding, hilly road. This extraordinary movie shows the unforgettable journey where a woman and a man come closer from passing through a hostile time.

Name the Film and the Director.

Ans: Mr. and Mrs. Iyer

4. This Indian-American actor have three releases in hollywood this year (2005). He also acted in Mira Nair's latest film "The Namesake".

What's the original name of the actor (not the name he uses for his film) and also name the character played by him in "The Namesake".

Ans: Kalpen Modi , Gogol Ganguli (.5 for Kal Penn)

5. This Asian film received the golden leopard award in Locarno International Film Festival '2003.

Name the film and the direrctor.

Ans: Khamosh Pani, Sabiha Sumar

Khamosh Pani, Sabiha Sumar




Powered by Blogger

Google